Luisterlichaam - Cranio Sacraal therapie

info@luisterlichaam.nl - 06 408 860 40
Maandag en dinsdag Barentszplein 2G, 1013NJ Amsterdam
Woensdag Rombout Hogerbeetsstraat 109-17, 1052VW Amsterdam

Nieuwe uitdaging, deel 2

Helaas, het spijt me. Het lukt me niet om iedere week te schrijven en dus doe ik nu een belofte die ik kan waarmaken. Ik zal in totaal vier keer schrijven over deze nieuwe uitdaging; één minuut koud afdouchen. Vandaag is het vier weken geleden dat ik met koud afdouchen ben begonnen.

Dit is deel twee van mijn nieuwe uitdaging. En ik bemerk een aantal veranderingen.

Zo was het nodig dat ik mijn huid iedere met een vetproduct insmeerde. Echter, nu blijkt mijn huid zelf prima in staat te zijn om voldoende huidvet te produceren. Met voldoende bedoel ik dat mijn huid er niet schraal uitziet, zacht is en ik geen jeuk heb. Momenteel smeer ik mezelf één keer per week in. Hopelijk lukt het mijn huid om zich volledig te herstellen zodat ik geheel geen smeerproducten meer nodig heb. Of ik accepteer de veroudering van mijn huid, dat kan natuurlijk ook. Wellicht sluit het ene het andere niet uit.

Mijn haar daarentegen heeft minder wasbeurten nodig en dat verbaast mij enorm. Ik ga alleen met mijn haar onder de koude douche wanneer ik mijn haar moet wassen. Gemiddeld was dat twee keer per week.Zo vaak sta ik dus miet met mijn haar onder de koude doche. Ik bemerk echter een verschuiving naar drie keer in de twee weken. Dat is een mooie winst, toch?

Mocht iemand het zich afvragen..... ik ben gewend geraakt aan het koud afdouchen. Soms minder en vaker langer dan één minuut. Ik snak niet meer naar adem omdat het niet meer als koud geweld aanvoelt. Het begint vertrouwd te voelen, wellicht zelfs aangenaam.

Maar ik wil vooral van mijn koude handen en voeten af, mijn "slechte" doorbloeding. En daar kan ik nog geen zinnig woord over zeggen. Na ander-en-een-halve week merkte ik weldegelijk dat mijn handen en voeten warmer waren dan ik gewend was. Maar sinds een paar dagen merk ik dat ze weer koud aanvoelen. Is vier weken wel genoeg om mijn doorbloeding te verbeteren? Dat ga ik nog proberen te achterhalen en vermeld ik de volgende keer.

O ja, mocht je zelf deze koude uitdaging aangaan? Weet dat dat je dat op eigen verantwoording doet.

Tot de volgende keer.


Read more

Nieuwe uitdaging

Overal om mij heen hoorde ik van de nieuwe hype: koud afdouchen. Ja, inderdaad na het douchen met warm water onder de koude kraan.

Ja, het is februari. En hoewel ik het weertype wat we hebben geen winter kan noemen, klonk het koude afdouchen mij als een gruwel in de oren.

Het "Je denkt alleen dat je het niet kan. Maar wanneer je accepteert dat je het kan je het lukt het" trok me. Al was het alleen al dat ik het een lastige zin vind. Wanneer ik iets accepteer, wat dan ook. Dan heb ik minder probleemgevoelens over hetgeen ik accepteer. Logisch toch? Maar toch, het idee om mezelf uit mijn "comfort zone" te halen en gewoon waar te nemen wat er is....

Ik ben één week geleden begonnen met koud af te douchen en dat ga ik vier weken lang doen. De eerste twee weken bouw ik op van 20 seconden naar één minuut. En de twee weken na de opbouw zal ik in iedere douchebeurt één minuut afdouchen met koud water verwerken. Ja, ook met mijn hoofd, al zal dat voornamelijk tijdens het wassen van mijn haar gebeuren.

Zucht, het is koud kan ik je vertellen. En iedere ochtend dwing ik mijzelf om onder de douche te stappen. Maar eerlijk is eerlijk, na het douchen voel ik mij fysiek anders. Ik merk dat mijn lichaam meteen vanuit binnen zich begint op te warmen. Wonderlijk toch, dat lichaam van ons.

Iedere week zal ik wat schrijven over mijn koude-douche-ervaringen, dit was deel 1.

Oh, en vanochtend kon ik bijna één minuut onder de koude kraan blijven.

Update 11 februari 2016

Mocht je na bovenstaand relaas ook behoefte hebben aan koud nadouchen? Weet dat je dit op geheel eigen risico doet. Het gaat er mij om het delen van mijn ervaringen.

Read more

Het geschrokken lichaam

Met dank aan Els, die uiteraard niet echt Els heet, voor haar toestemming om haar verhaal te mogen beschrijven

Read more

Verandering

Het is lastig om hulp te vragen, of het nu om fysieke of mentale hulpvragen gaat. Vaak komt een cliënt met een hulpvraag zonder te weten wat er precies aan de hand is. 

Gelukkig maar dat we wel weten wanneer we hulp nodig hebben, dan kunnen we daarmee naar iemand toe om hulp te vragen.

Op de behandeltafel wordt meestal duidelijk wat de juiste hulpvraag is. Grappig toch? Je gaat ergens naartoe om hulp te vragen zonder te weten welke hulp je nodig hebt. Simpelweg omdat je alleen weet dat je hulp nodig hebt.

Voor mij is dat het bewijs dat het lichaam vele malen intelligenter is dan we kunnen bedenken. In ieder geval intelligent genoeg om een fysieke pijn te produceren of gevoel van ongemak. En niet ongewoon gaat het om oud zeer, oftewel pijn uit het verleden.

Wonderlijk toch? Met oud zeer kunnen we wel 100 jaar worden, we dragen het al een hele tijd met ons mee. En toch weet het lichaam precies wanneer het tijd is (lees wanneer het mogelijk is) om met dat oud zeer af te rekenen, ermee om te gaan, het te bestuderen en er anders mee om te gaan dan we ervoor deden. 

Dat zijn de momenten om veranderingen door te voeren.

Read more

Mijn leven als Cranio Sacraal therapeut en Luisterlichaam-ondernemer

Het schijnt dat een website extra goed gevonden wordt door internet-zoekmachines wanneer een website een blog heeft. Uiteraard wil ik graag dat mijn website goed vindbaar is. Nu maar hopen dat ik genoeg te vertellen heb wat ook leuk is om te lezen.

Read more